Blog · Refurbishment · Seismic risk

Do your works require a seismic assessment?

Since 2019, many refurbishment works in Portugal require a seismic vulnerability report — and, if the building falls short, a strengthening design. Here are the rules, without the legalese.

Eng. Jhonatan Jiménez
Eng. Jhonatan Jiménez · Director of Engineering
Ordem dos Engenheiros (Portugal) No. 99515 + COPNIA
Civil engineer · 9 years in professional practice · 27 Oct 2026 · 9 min read
In short

Portaria No. 302/2019 requires a seismic vulnerability assessment report for extension, alteration or reconstruction works whenever one of these applies: clear signs of structural deterioration; works that change the building's structural behaviour; an intervention area above 25% of the gross floor area; or a cost above 25% of building an equivalent new one. For schools, hospitals and other buildings in importance classes III and IV, the thresholds drop to 15%. If the building doesn't meet 90% of the NP EN 1998-3 seismic action, a seismic strengthening design becomes mandatory.

Many owners find out about this rule too late — with the architectural design done, the contractor chosen and the price agreed. That's when someone asks: "what about the seismic assessment?". If the works require it and nobody planned for it, you lose time and money. If the works require it and nobody does it, the risk stays hidden inside the walls.

What the law says, in plain English

Portugal's building-refurbishment regime (Decree-Law No. 95/2019) left it to a ministerial order to define when works must assess how a building responds to an earthquake. That order is Portaria No. 302/2019 of 12 September, in force since 15 November 2019. Article 1 says that extension, alteration or reconstruction works require a seismic vulnerability assessment report — establishing the building's capacity against the seismic action of NP EN 1998-3:2017 (Eurocode 8, part 3) for the site conditions — whenever one of four conditions applies.

The 4 conditions that make the assessment mandatory

Condition (art. 1(1))In practice, for example
a) Clear signs of structural deteriorationStructural cracks, exposed and corroded reinforcement, rotten timber floors, visible settlement
b) The works change the building's structural behaviourRemoving or opening up load-bearing walls, adding a storey, replacing timber floors with concrete slabs, a change of use with heavier loads
c) Intervention area above 25% of the gross floor areaA deep renovation across several floors of a building, counting demolitions and extensions
d) Cost of the works above 25% of building an equivalent new oneAn "almost total" refurbishment, even without touching much of the area

One of the four is enough. The trickiest is b): knocking the kitchen through to the living room looks like an interior job, but if the wall that comes down is load-bearing, the works are changing the building's structural behaviour.

Schools, hospitals and crowded buildings: the thresholds drop to 15%

Paragraph 2 of the same article tightens the rule for buildings in importance classes III and IV, as defined in NP EN 1998-1:2010 — broadly, buildings whose seismic resistance matters because of the consequences of a collapse (such as schools and assembly halls) or that are vital during an emergency (such as hospitals and fire stations). For them, the thresholds in c) and d) go down from 25% to 15%.

The 90% rule: when the assessment forces strengthening

The report isn't paperwork to file away. Under paragraph 3, when it concludes that the building does not meet the safety requirements for 90% of the seismic action defined in NP EN 1998-3, a seismic strengthening design becomes mandatory under the same standard. In plain terms: if the building scores below 90%, the works have to include the strengthening.

Why this matters for your budget: it's far better to know whether your works fall under these rules before you ask contractors for quotes. Strengthening discovered halfway through the works always costs more than strengthening planned in the design.

Did SIMPLEX 2.0 change anything?

SIMPLEX 2.0 (Decree-Law No. 108/2026 of 29 May) came into force on 1 October 2026, after Decree-Law No. 155-B/2026 postponed the original date. According to Cuatrecasas' analysis, it kept the philosophy of the 2024 regime, approved new templates for applications and for the termos de responsabilidade (Portaria No. 320/2026/1) and cut the follow-up control period for prior notifications from 10 years to 1. It mainly changes how applications are filed and checked — and, with less prior control, it puts even more weight on whoever signs.

Portuguese engineers had already raised this: in 2023, experts interviewed by ECO pointed out that structural licensing does not require an independent technical check — it relies on the designer's termo de responsabilidade. A seismic assessment only protects you if it's done properly.

Why it isn't red tape: Portugal does shake

  • On 26 August 2024, a magnitude 5.3 earthquake centred about 60 km west of Sines was felt in Greater Lisbon, Porto and the Setúbal district, according to IPMA as reported by RTP. There were no casualties or significant damage.
  • On 19 February 2026, a magnitude 4.1 earthquake near Alenquer was felt across the Lisbon region (IPMA, as reported by A Bola), with no damage recorded.
  • In the Lisbon Metropolitan Area, almost 68% of the 452,582 buildings were built before effective seismic legislation, and only 15% of homes in Portugal have seismic risk covered by insurance (figures cited by ECO in 2023).
  • Lisbon City Council has assessed the seismic vulnerability of 1,593 buildings in municipal housing estates under its ReSist programme (ECO, June 2025).

What you get with our seismic vulnerability assessment

  1. Free remote pre-check: from plans, photos and a description of the works, we tell you whether they fall under one of the 4 conditions — and why.
  2. A site visit, scheduled and quoted upfront: survey of the structural system, materials, alterations made over time and signs of deterioration. We never assess a structure from photos alone.
  3. Modelling and verification against the NP EN 1998-3 seismic action for the site, with the conclusion on the 90% threshold.
  4. A signed report by an engineer registered with the Ordem dos Engenheiros and, if needed, the seismic strengthening design.

Real earthquake experience: after the magnitude 7.4 earthquake of 10 August 2026 in Colombia, our team published more than 40 post-earthquake structural assessments, case by case — on-site inspection, habitability classification and a signed report. It's the same inspection method we apply in Portugal. See the published assessments (in Spanish).

How much does it cost?

There's no public fee table for these assessments, and be wary of anyone who quotes without seeing the building: the price depends on the area, access, the structural system and whether testing is needed. Our approach is simple: the remote pre-check is free and, from the plans and photos, we send you a fixed quote within 48 hours. If your works also need a structural stability project, it starts at €800 for a house — see the prices on our services page or get an estimate with the calculator.

Sources: Portaria No. 302/2019 (Diário da República, in Portuguese) · Cuatrecasas, SIMPLEX 2.0 guide (Sep 2026) · RTP, 26 Aug 2024 earthquake · A Bola, 19 Feb 2026 earthquake · ECO, February 2023 · ECO, June 2025.

Free pre-check · Quote within 48h

Do your works fall under the rules? Ask before you get quotes.

Send plans, photos and what you plan to do. An engineer registered with the Ordem dos Engenheiros will tell you whether the assessment is mandatory — and what it costs.

ASK ON WHATSAPP
Assessment request

Tell us what works you're planning

We'll reply by email or WhatsApp with what the law requires in your case and, if needed, a fixed quote.

Frequently asked questions

Before you request the assessment

Is a seismic vulnerability assessment mandatory for all works?

No. Under Portaria No. 302/2019, only for extension, alteration or reconstruction works where at least one of four conditions applies: clear signs of structural deterioration, a change in the building's structural behaviour, an intervention area above 25% of the gross floor area, or a cost above 25% of building an equivalent new one.

What counts as changing the building's structural behaviour?

Any intervention that changes how the building takes and transmits loads and earthquake forces: removing or opening up load-bearing walls, adding storeys, replacing timber floors with concrete slabs, or increasing loads through a change of use. An interior job can fall into this category if it touches a load-bearing wall.

How is the 25% worked out?

There are two separate thresholds: the intervention area, including demolitions and extensions, compared with the building's gross floor area; and the cost of the works, compared with the cost of building an equivalent new one. Exceeding either is enough. For buildings in importance classes III and IV, the thresholds drop to 15%.

What happens if the building doesn't meet 90% of the seismic action?

A seismic strengthening design becomes mandatory under NP EN 1998-3. In practice, the strengthening becomes part of the refurbishment works — which is why it pays to know the result before you agree a price with the contractor.

Did SIMPLEX 2.0 abolish this requirement?

No. Decree-Law No. 108/2026, in force since 1 October 2026, mainly changes how applications are filed and checked. Portaria No. 302/2019 remains the reference for when a seismic assessment is required, and technical responsibility still lies with whoever signs.

Can you carry out the assessment remotely?

Part of it, yes: the pre-check from plans and photos is remote and free, and tells you whether your works fall under the rules. The assessment itself requires a site visit, scheduled and quoted upfront. We never assess a structure from photos alone.

Free pre-check by WhatsApp

Find out if your works need a seismic assessment. Before you get quotes.

You speak directly to an engineer registered with the Ordem dos Engenheiros. Fixed quote within 48 hours.

ASK NOW CALL NOW
No obligation · Reply within 2h
WhatsApp Call